Matglad - ett projekt som ger självständighet och bra hälsoval

Matglad är ett projekt som använder ny teknik för att inspirera och hjälpa personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder att planera och laga mat. Med hjälp av en app till iPhone, iPad och Android som ska kunna användas med eller utan personlig assistans får man hjälp med att välja, handla och tillaga mat. Hushållningssällskapet Väst är drivande i projektet som lanseras i höst.

 

Allt började med att Birgitta Toll undrade varför det inte finns några bra kokböcker för intellektuellt funktionshindrade. Birgitta är kostpedagog på Borås Stad och hennes tankar mynnade ut i
projektet Matglad.


– Jag tänkte mycket på hur man skulle kunna stötta personer med lindrig till måttlig intellektuella funktionshinder. Kanske så att man skulle kunna planera sina måltider, sköta sina inköp och tillaga sin mat, antingen själva eller med stöd av personal. Inspirera, helt enkelt – så att de får självförtroende och självkänsla och blir mer självständiga i sin vardag.

– Men jag märkte att det fanns väldigt få kokböcker som passade. Det fanns några enstaka, men de var gjorda för personer med större svårigheter. Och ingen hade inspiration, tydlighet och ett pedagogiskt tankesätt. Det är så mycket som tas för givet i vanliga kokböcker, både när det gäller förkunskaper och saker som beskrivs i recepten. Ju mer jag grävde i det, desto mer förvånande tyckte jag att det var att det inte fanns något material som passade för lindrigt intellektuellt funktionshindrade.

Vad gjorde du då?
Till slut insåg jag att jag faktiskt borde göra något själv. Så jag tog ett djupt andetag och började leta runt efter någon som kunde hjälpa mig. Någonstans längs vägen hittade jag Hungrig.nu. Det kändes som ett projekt i rätt anda och när jag kontaktade Hushållningssällskapet med mina tankar blev det napp direkt.


Hushållningssällskapet – med från start
– Ja, det här är precis den här sortens projekt där vi kan göra en bra insats, berättar Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet Väst. När någon har en bra idé men kanske inte medel att genomföra den på egen hand så kan vi bidra, med kunskap och kontakter – och även rent praktiskt, med genomförandet.

Hur har ni organiserat arbetet?
– Hushållningssällskapet Väst har ett övergripande ansvar, förklarar Margareta. Samtidigt behöver vi vara flera aktörer för att satsningen ska få ett ordentligt genomslag. Därför är Grunden Media, FUB, Attention och boende med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning inom Borås och Alingsås kommun med och utvecklar och påverkar innehållet i materialet. Allmänna arvsfonden har beviljat medel till projektet, något som varit en förutsättning för arbetet.

Varför landade tankarna i en app?
– En app ger oss helt nya möjligheter att presentera information jämfört med en vanlig kokbok, menar Birgitta Toll. Något som blivit väldigt tydligt för oss som jobbat med recepten, vi får verkligen tänka på ett helt nytt sätt! Men det är bra, vi vill att appen ska vara ett fungerande verktyg som kan hjälpa till när man väljer, handlar och lagar mat. Vi siktar på att nå upp i 100 recept på goda, nyttiga och roliga maträtter!

Appen kommer att finnas till iPad, iPhone och Android. Den ska vara gratis att ladda ned och enkel att använda. Med appen finns möjlighet att ge informationen i receptet steg för steg och det finns foton på alla redskap som behövs. När man planerat sin matsedel kopplas den direkt till en inköpslista som man kan skriva ut eller ha i sin telefon eller surfplatta.

Hur tänkte ni med den moderna tekniken, hur fungerar det med målgruppen?

– Det går hur bra som helst. Det ger ju möjligheter som inte funnits tidigare, vi kan göra saker som var omöjliga bara för några år sedan. Många är ju väldigt intresserade av teknik och tycker att det är roligt, så vi har bara fått positiva reaktioner. Man ska ju komma ihåg att för unga idag, även inom denna målgrupp, är både datorn, telefonen och surfplattan viktiga och helt naturliga i vardagen.

Vad har ni fått för respons så här långt?
– Alla som har fått testa har varit mycket positiva! Det är naturligtvis väldigt roligt att få en sådan fin uppmuntran längs vägen. Nu ser vi fram mot att kunna släppa appen på riktigt någon gång i höst – det ska bli fantastiskt!


Läs mer om projektet på www.arvsfonden.se/projekt/matglad