Kokboksappen Matglad vann 2015 års Sveapris!


Först var det 40 bidrag– sedan var det tre nominerade bidrag och till slut stod Hushållningssällskapet och kokboksappen Matglad som ensam vinnare av Kvalitetsmässans ”Sveapris”.

SveaPriset är en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

Hushållningssällskapet har skapat en unik matapp. Matglad appen innehåller över 120 recept som är upplagda mycket pedagogiskt där steg för steg beskrivs med enkla texter, bilder och filmer vilka verktyg och ingredienser som behövs och hur maten ska lagas.

Målgruppen är personer med lätt funktionsnedsättning men idag säger Hushållningssällskapet att det är en app för alla.

För att tillgodose behovet av utbildning om hur Matglad appen är uppbyggd och hur man som personal inom LSS kan jobba med mat och hälsa ska prissumman på 500 000 kronorna användas för att skapa e-baserad utbildning och handledning för personal inom LSS. Målgruppen behöver stöd och hjälp för att komma igång därför är personalen en viktig resurs men även ur ett långsiktigt hälsoperspektiv behöver målgruppen stöd och stimulans från personalen.
 • Vi är så otroligt glada och stolta att vi vann Sveapriset. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matgladappen till ännu fler och inspirera personalen att jobba mer med mat och hälsa säger Margareta Frost Johansson, avdelningschef på Hushållningssällskapet och projektledare för Matglad.
 • Att se personer som annars aldrig har lagat någon mat stå i köket och med hjälp av appen laga maträtter som de aldrig har kunnat tidigare är så fantastiskt. Att även se hur självförtroendet stärks efter varje lyckad matlagning gör att man verkligen blir både glad och rörd. Det är så stort säger Birgitta Toll, initiativtagare till appen. Birgitta såg genom sitt arbete som kostpedagog inom Borås stad behovet av en enkel, inspirerande och nytänkande ”kokbok” att få fler att laga mat. Birgittas initiativ till att skapa en matapp har nu tagit en ny dimension tack vare Sveapriset, genom att utbilda personalen nås fler av appens förträfflighet. Här kan man verkligen tala om från tanke till handling.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbundet, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna.

Sammanfattning:
Matglad – appen som gör det roligt och enkelt för alla att laga mat!
Matglad är en helt ny variant av digital kokbok på lätt svenska som är banbrytande i sin pedagogik och plattform. Matglad-appen har härliga matbilder och instruktioner steg-för-steg, som laddas ner till telefonen eller till surfplattan. En vidareutveckling är appen Matglad helt enkelt - som baseras på bilder, film och tal. Nu planeras även för E-skolan Matglad!

Styrgrupp

MatGlad styrgrupp:
 • Hushållningssällskapet Väst: Margareta Frost-Johansson och Eleonor Schütt
 • Borås Stad: Birgitta Toll
 • Alingsås Kommun: Lotta Persson
 • KOM design: Per Fång
 • Wopii development: Niklas Meyerson och Hjalmar Lindskog
Alla i styrgruppen beskriver Matglad som ett av det bästa projekt de någonsin arbetat med. Så här identifierar de framgångsfaktorerna: 
 • En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
 • Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
 • Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
 • Alla i projektgruppen har olika kompetenser. Samtliga delar är nödvändiga, och respekten för varandras kunskap är stor.
 • Brukarna är i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.
 
Kontaktperson:
Margareta Frost-Johansson, avdchef, projektledare
Hushållningssällskapet Väst
0521-72 55 60