Kokboks-appen MatGlad får Arvsfondens Guldkornspris 2016

Kokboksappen MatGlad får utmärkelsen årets Guldkorn från Arvsfonden. Ett av kriterierna för detta pris är att satsningen har lyckats överleva efter Arvsfondens ursprungliga finansiering. Projektet MatGlad har inte bara överlevt, utan även utvecklats till något mycket större än det som var tanken från början.

Arvsfondsdelegationen finansierar varje år 400 projekt till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ett projekt inom vardera kategorin ”Barn”, ”Ungdom”, ”Personer med funktionsnedsättning” och ”Lokalstöd” utses till årets guldkorn. Syftet är att uppmärksamma hur nyskapande verksamheter bidrar till att utveckla och förbättra vårt samhälle.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-appen har gett. Målet var att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att planera måltider och laga mat. Nu har appen laddats ner över 55 000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi tänkte från början, säger Margareta Frost-Johansson, avdelningschef och projektledare på Hushållningssällskapet Väst.

Kokboks-appen MatGlad utsågs till årets Guldkorn inom kategorin ”Personer med funktionsnedsättning”. MatGlad är till för personer som av olika skäl har svårt att använda en traditionell kokbok. Modern teknik, läckra matbilder och tydliga steg-för-steg-instruktioner som laddas ner till läsplattan eller telefonen underlättar planering, inköp och matlagning.

– Det kommer respons från tacksamma människor nästan varje vecka. Att göra enkelt är svårt. Men uppenbarligen har vi lyckats att skapa ett hjälpmedel som inspirerar och lockar fram intresset för matlagning.  Jag blir så glad över att personer som aldrig förut har lagat mat nu både vill och kan det. Att personer med snäv matrepertoar vidgar sina vyer och vågar smaka på nya livsmedel och maträtter.

Guldkornspriset ska användas till att sprida information om MatGlad så att verktyget når ännu fler personer med funktionsnedsättning, deras anhöriga och personalen som arbetar med dem. Appen gör att människor kan bli mer självständiga i sitt dagliga liv, samtidigt som de får en chans att må bättre.

– MatGlad hjälper många i vardagen så att de i högre grad kan påverka och planera innehållet i sina måltider, sköta sina inköp och tillaga sin mat, själva eller med stöd av personal. Det ökar både självförtroendet och självkänslan. Dessutom bidrar ett gott och sunt utbud av maträtter till en bättre folkhälsa utan pekpinnar.

För mer information och pressbilder vänligen kontakta:
Hushållningssällskapet Väst
Margareta Frost-Johansson
Tel: 0521 72 55 60
margareta.frost@hushallningssallskapet.se

 

FAKTA
Om MatGlad:

 • Hushållningssällskapet Väst står bakom appen MatGlad
 • MatGlad har tagits fram i samarbete med Alingsås kommun, Borås Stad, Grunden media, Primacura media, FUB och Attention
 • Projektet MatGlad startade 2012-12-12
 • Kokboksappen MatGlad finns för alla plattformar och laddas gratis ner från Appstore och Google Play. Det finns också en webbversion för MatGlad som man kan använda i datorn och som man finner på projektets hemsida www.matglad.nu.
 • Gilla MatGlad på https://www.facebook.com/matglad.nu/

Framgångsfaktorer:

 • En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
 • Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
 • Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
 • Målgruppen har i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl fungerade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.

Med appen får man:

 • Inspiration, tips och receptförslag för veckans alla dagar
 • Över 100 lättlagade recept med stegvisa instruktioner
 • Planeringsguide för veckomatsedel
 • Enkla, praktiska inköpslistor kopplade till recepten
 • Introduktionsfilm som visar hur appen används

Systerprojektet ”Matglad – helt enkelt” gör verktyget användbart även för de som inte kan läsa. Filmer och tal ersätter alla textade instruktioner, vilket ställer höga krav på nytänkande.  ”Matglad – helt enkelt” var en av vinnarna i förra årets stora nationella tävling ”Innovation för alla” från Post- och telestyrelsen PTS.

MatGlad vann även 2015 års Sveapris, för sin satsning att tillgodose behovet av kunskap om hur man bäst jobbar med appen, genom en omfattande e-baserad utbildning och handledning för personal inom LSS.