Gröna plättar
|
Till detta recept behöver du odla
  
|

|
Gröna plättar
Plättar med potatis, morötter och persilja som är goda tillsammans med lingonsylt.
|
4 portioner |
|
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl mjölk (1½ dl + 1½ dl)
2 ägg
2 potatisar*
3 morötter*
½ knippa persilja (ca ½ dl
frusen, hackad)*
½ krm svartpeppar
flytande matfett att steka i
Till servering:
½ dl lingonsylt
|
- Blanda i en skål: 1½ dl mjöl, 1 tsk salt och 1½ dl mjölk. Vispa till en slät smet.
- Knäck ner 2 ägg i skålen och häll i 1½ dl mjölk. Vispa ihop.
- Skala 2 potatisar och 3 morötter.
- Ställ ett rivjärn på en flat tallrik. Riv potatis och morötter på den grova sidan på rivjärnet.
- Lägg den rivna potatisen och de rivna morötterna i äggsmeten. Rör om.
- Skölj ½ knippa persilja. Ta bort de grova stjälkarna. Lägg persiljebladen i ett glas och klipp den fint med en sax.
- Lägg ner persiljan i äggsmeten. Rör om.
- Smaksätt med ½ krm svartpeppar om du vill.
- Värm en stekpanna (eller plättlagg) till medelvärme. Lägg i 1 tsk flytande matfett.
- När fettet är ljusbrunt, klicka ut så det blir plättar i stekpannan. När smeten har stelnat och steksidan blivit ljusbrun vänd plättarna med en stekspade.
Låt plättarna steka en liten stund på andra sidan så de får lite färg. Lägg de färdiga plättarna på en tallrik.
- Lägg i 1 tsk flytande margarin i stekpannan igen. Fortsätt att steka på samma sätt tills smeten är slut.
- Servera plättarna med ½ lingonsylt.
|