Årets samhällsentreprenör 2019 är nu utsedd vinnare är MatGlad-apparna och Hushållningssällskapet Väst

Goda insatser som utvecklar allas vår välfärd hyllades under gårdagskvällen på Stora Samhällsgalan 2019. Kokboksapparna MatGlad från Hushållningssällskapet Väst korades som vinnare i klassen ”Årets samhällsentreprenör”. En seger för ett inkluderande samhälle, där fler människor får förutsättningar att utföra det som oftast betraktas som alldeles självklart.

– Att handla och laga sin egen mat är en naturlig del av vardagen för de flesta människor, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

–  Det är fantastiskt att vårt arbete med att göra det självklara möjligt, även för människor med olika funktionsvariationer, uppmärksammas på det här sättet. Men de allra största vinnarna är ändå alla de personer som har fått bättre självkänsla och en bättre livskvalitet med hjälp av våra kokboksappar.

Användarna står också i fokus i motiveringen från Dagens Samhälle, som står bakom priset:

Årets samhällsentreprenör har hittat ett sätt att via god pedagogik ingjuta modet att låta något svårt att bli lätt och roligt. Vår vinnare har hittat en metodik som gjort stort avtryck och har därigenom lyckats skapa en större självkänsla, samhörighet och glädje hos mängder av användare. Årets vinnare har skapat de bästa förutsättningarna för att det mest vardagliga ska vara något alla kan göra.”

MatGlad är en kostnadsfri receptapp som med sin pedagogiska steg-för-steg-metodik stöttar användaren i alla moment, från inköp till färdig maträtt. Appen fick ganska snart en syster-app: MatGlad-helt-enkelt. Här gör film och talstöd matlagningen ännu lättare, för alla som har svårt att läsa.

– Vi utvecklade MatGlad som stöd och matglädje för människor med intellektuella funktionsvariationer. Men apparna har hjälpt många fler än de personer som vi hade framför ögonen från början, och har hittills laddats ner över 200 000 gånger.

För mer information och pressbilder vänligen kontakta: 

Margareta Frost-Johansson Tel: 0521 72 55 60
margareta.frost@hushallningssallskapet.se

FAKTA

Om MatGlad

  • MatGlad och MatGlad-helt-enkelt är receptappar för personer som av olika skäl har svårt att använda en traditionell kokbok. Tydliga steg-för-steg-instruktioner som laddas ner till läsplattan eller telefonen underlättar planering, inköp och matlagning.
  • Hushållningssällskapet Väst har utvecklat apparna i nära samarbete med LSS- och funktionshinderverksamheterna i Borås och Alingsås, och med finansiering från Arvsfonden (MatGlad) samt Post och Telestyrelsen (MatGlad-helt-enkelt).
  • MatGlad vann Arvsfondens Guldkornspris år 2016.

Om ”Årets samhällsentreprenör”

  • ”Årets samhällsentreprenör” är ett pris som årligen delas ut av tidningen Dagens Samhälle till idéer som är lösningar på samhällsproblem. Både ideella organisationer, företag och personer kan nomineras.

Kunskap för landets framtid

Hushållningssällskapen är en fristående medlemsbaserad kunskapsorganisation som arbetar för ett utvecklat företagande på landsbygden och en god livskvalitet i stad och land.

Våra konsulter erbjuder rådgivning och utbildning till konsumenter, företag och organisationer. Vi vill även främja företagande genom våra landsbygdsutvecklare.

Vi verkar inom växtodling, lantbruk, landsbygd, kost och hälsa, miljö och kulturmiljö.

För mer information gå till http://www.hushallningssallskapet.se